DE 10 MINST GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN

 

Ah, lijstjes. Altijd leuk. 

Laatst kwam ik in mijn Twitter tijdlijn een verwijzing tegen naar de 10 meest gestelde sollicitatie vragen. Niets mis met deze lijst. En inderdaad handig voor een sollicitant in voorbereiding op een gesprek. Handig ook voor de interviewer, meestal de leidinggevende die invulling zoekt voor een open plek in zijn of haar team. 

Maar die laatste zou ik willen uitdagen om het eenrichtingverkeer dat spreekt uit deze vragen toch eens te doorbreken. Door het stellen van vragen die net even anders zijn. Die uitnodigen tot een echt gesprek tussen twee potentiële toekomstige collega’s. Zodat beide partijen, interviewer en kandidaat, aan het eind van dat gesprek weten ze of met elkaar in zee zouden willen gaan. Of in ieder geval het gesprek in een volgende ronde willen voortzetten. 

Of de arbeidsmarkt nu een kopersmarkt is of niet, alle partijen zijn gebaat bij een gezonde gelijkwaardige verhouding tussen leidinggevende en medewerker. (En voor die organisaties die de leidinggevenden inmiddels hebben afgeschaft en werken met zelfsturende teams: tussen collega’s.) En dat begint bij het sollicitatiegesprek. 

Mijn lijstje met de 10 minst gestelde sollicitatievragen zou dan ook zo beginnen: 

  1. Wat heb jij nodig van je leidinggevende of je collega’s om je werk goed te kunnen doen?

Heb jij ook een minst gestelde sollicitatievraag? Laat het mij weten, en ik maak dit lijstje graag compleet. 

 

Illustratie via Shutterstock licentie