NIETSZEGGEND NIETS DOEN

Vorige week schreef ik nog: ik heb even geen inspiratie voor een nieuwe blog. Wat ik eigenlijk bedoelde: ik heb niets te zeggen.

Dacht ik.

Tot tijdens mijn ochtendwandeling het artikel in De Volkskrant over lummelen mijn brein binnen sloop.

Aha, ik heb dus wel iets te zeggen: over niets doen, over lummelen, je tijd verdoen, lanterfanten (mooi ouderwets woord dat ik bij deze met liefde weer in de spotlight plaats).

En enkele artikelen die ik de afgelopen periode over dit thema verzamelde passeerden de revue. Zoals deze, of deze. Beide artikelen benadrukken het belang van ontspanning als tegenhanger van inspanning (stress en werkdruk).

En dan mijn absolute favoriet: ‘niets doen is ook een optie’.

Niets doen dus.

Lang geleden zei een leidinggevende het al tegen mij: “Barbara, wat jij eens moet doen is af en toe met je benen op tafel een beetje naar buiten staren”.

Ik begreep niet meteen wat hij bedoelde. Of ik wilde het niet begrijpen. Want naar buiten staren is immers niets doen. En niets doen kan niet. Mag niet. Is niet productief. Is niet efficiënt. Levert niets op. En wat vinden anderen wel niet van mensen die met de benen op tafel niets zitten te doen?

Nu weet ik: naar buiten staren is niet ‘niets doen’. Naar buiten staren is wel degelijk ‘iets doen’. Naar buiten staren is licht en lucht in je brein pompen. Onverwachtse en nieuwe gedachten toelaten die je een ander perspectief bieden. Niets doen ontspant je brein. Niets doen is van onschatbare waarde.

Zodat je daarna weer vol overgave en energie aan het werk kunt.

Morgenochtend ga ik weer wandelen. Even niets doen. Wie weet kom ik weer met een onderwerp voor een blog thuis. Ik krijg het nog druk.

Worstel jij in je werk met het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning? Maar zit niets doen nog niet helemaal in je systeem? Dan kom ik graag een keer naast je zitten om met de benen op tafel een beetje naar buiten te staren. En gaan we in gesprek over hoe je meer licht en lucht aan je brein kunt geven. Kijk hier voor meer informatie over mij en mijn coaching aanpak.

Barbara van Schaik

coaching ○ change consultancy ○ photography

Fotografie © 2018 Barbara van Schaik