PLAN B OF DE KUNST VAN HET WACHTEN

 

Het is vandaag dinsdag 8 november 2016, de dag van de Amerikaanse verkiezingen. De orkaan van de verkiezingscampagne is (eindelijk) gaan liggen. Hillary Clinton en Donald Trump – en de rest van de wereld – kunnen niet anders dan wachten tot alle stemmen uitgebracht en geteld zijn.

Was ik Amerikaans staatsburger geweest, dan had ik de wekker vroeg gezet, en was ik vroeg gaan stemmen. Om dan alsnog te wachten om te zien hoe de rest van mijn landgenoten hun democratisch grondrecht in het stemhokje gebruikt hebben.

In Dixville Notch hebben ze trouwens al gestemd – alle 8 stemgerechtigden – en is de uitslag bekend.

Hier in Nederland is het ondertussen koud en waterig zonnig. #krabben is voor het eerst dit jaar trending topic op Twitter. En ook hier is het bijna windstil. Als niet-Amerikaans staatsburger kan ik niet anders dan afwachten hoe de belangrijkste verkiezingen in het machtigste land ter wereld verlopen. Ik heb er geen invloed op.

Dit doet mij denken aan die momenten van ‘wachten’ in mijn werkzame leven van de afgelopen jaren.

Als er geen antwoord komt op een sollicitatiebrief. Als het na een goed verlopen gesprek bij een potentiële opdrachtgever stilvalt, en pogingen om in contact te komen stranden. Als akkoord op een opdrachtvoorstel uitblijft. Als verstuurde e-mails, ingesproken voicemails en sms of WhatsApp berichten onbeantwoord blijven.

Eén keer wachtte ik op een contact voor een fysieke afspraak. Die vervolgens niet kwam opdagen. Het voelde als een blauwtje lopen bij een blind date.

Dit type ‘wachten’ veroorzaakt bij mij niet zozeer boosheid over de non-communicatie van de andere partij. Het is veel meer de frustratie over het niet zelf aan het stuur zitten, niet de controle hebben over de actie. Geen invloed hebben. Of geen invloed denken te hebben.

Dan wordt het tijd voor Plan B. Wat kan ik wél zelf doen?

Vandaag ziet mijn Plan B lijst er ongeveer zo uit:

  • Ik kan een nieuw blog artikel schrijven.
  • Ik kan de #durftevragen kaart inzetten in dit nieuwe blog artikel: heb jij een werk-gerelateerde leer- of ontwikkelvraag? En wil je daar een passend antwoord op vinden met behulp van coaching? Wil je je weg (weer) vinden en met nieuwe energie en inzichten verder gaan? Ik ben beschikbaar als coach om je in dit proces te ondersteunen en begeleiden. Met mijn gestructureerde aanpak, heldere manier van communiceren en (jawel) humor, help ik je om gewenste en noodzakelijke veranderingen in je professionele leven vorm te geven.
  • En vannacht kan ik de wekker zetten, om 03:00 of zo. Om de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen live mee te maken.

 

 

Fotografie: Amsterdamse Bos, Amsterdam © 2012 Barbara van Schaik